Projektleírás


A digitális kötet e fejezetében az
I. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennále
díjazott alkotóinak önálló kiállításait tekintheti meg.

Az I. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennálét – R_evolution 1956-2006 címmel – a miskolci Ifjúsági és Szabadidő Házban 2006. október 17-31. között rendezte a Spanyolnátha művészeti folyóirat.

Támogatója a Miniszterelnöki Hivatal, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, a Magyar Posta, az Ifjúsági és Szabadidő Ház, társrendezői a Magyar Posta, a Magyar Elektrográfiai Társaság, a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kara Világgazdaság és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszéke, a miskolci Ifjúsági és Szabadidő Ház volt. Együttműködő partnerek: Példa Képfőiskola Kortárs Művészeti Alapítvány, Marcelland Nemzetközi Művészeti Gyűjtemény.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc egyetemes üzenete, a magyar nép szabadság iránti vágyának leképezése a forradalom ötvenedik évfordulóján kiállításunknak és kiállítás internetes dokumentációjának köszönhetően bejárta és bejárja a világot. A felhívás nem csupán a küldeményművészet nemzetközi hálózatát hatotta át: a kiállításhoz szerte a világban olyan művészek is csatlakoztak, akik aktív küldeményművészként nem, vagy csak kevésbé ismertek, de felkérésünk tematikája őket is megérintette, és tehetségükkel, kreativitásukkal hozzájárultak a kiállítás sikeréhez. A kiállítás-megnyitó napjára elkészült a kiállítás digitális katalógusa, melyet az ebből az alkalomból bejegyzett www.mailart.hu oldalon helyeztünk el, és tettük a világ bármely pontján nyilvánosan és grátisz hozzáférhetővé. A kiállítás katalógusa nem csupán olyan képdokumentációként szolgál, amely valamennyi kiállító művész valamennyi kiállított munkáját közli, hanem egyedülálló szakmai adatbázis is egyben: az alkotók színes portréképét és angol nyelvű szakmai életrajzát is publikálja. A kiállításon a világ 22 országából 96 kiállító képzőművész szerepel: Belgium, Brazília, Kanada, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Japán, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Koreai Köztársaság, Románia, Szerbia, Spanyolország, Törökország, Uruguay, USA művészei.

Az 1. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennále fődíját Örkényi Antal nyerte el. Spanyolnátha Nemzetközi Mail Art Nívódíjat kapott Susanna Lakner (Németország), Antoni Miró (Spanyolország), Beaty Czető (Hollandia), Nagy Géza, Nagy Stocia Georgeta és Büki Zsuzsanna. A díjakat Láng Eszter egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karának Világgazdaság és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszéke tanszékvezetője adta át. A díj egy elismerő oklevél, és e digitális kötetben való önálló kiállítás megrendezésének lehetősége volt.